Технологія "Термодім" - будуємо взимку!

Опубліковано в АБЖ "Особняк" № 3(54) 2010 р.

З плином часу і технічного прогресу ринок постійно висуває все більш жорсткі вимоги до матеріалів і технологій. Великий інтерес представляє поява на ринку нового для наших широт матеріалу для будівництва стін – пінополістирольного блоку, або термоблоку. Для багатьох цей матеріал – новинка, проте, є й ті, хто знає про нього з досвіду сусідів. У цій статті ми розповімо Вам про переваги технології «ТЕРМОДІМ», дамо поради як правильно вибирати термоблоки. Також спробуємо розвінчати деякі міфи про будівництво із застосуванням даної технології.

Пінополістирол – теплоізоляційний матеріал із низькою теплопровідністю, довговічний і технологічний (з ним зручно працювати). Завдяки унікальним теплоізоляційним властивостям, легкій вазі та малій ціні цей матеріал користується великою популярністю. Пінополістирол – основа блоку, матеріал, із якого його виготовлено. Абсолютно нешкідливий для всього живого (з нього виготовляють упаковку для харчових продуктів).

Зараз надворі холодний період і більшість з нас намагаються зігрітися. У «Термодомі» зробити це буде набагато простіше і, що найважливіше, набагато дешевше! Надзвичайний теплоізоляційний ефект пінополістиролу дозволяє значно зменшити витрати на обігрів і кондиціонування приміщень. Внаслідок цього в люті зимові морози у «Термодомі» буде тепло, а в літню спеку – прохолодно. Швидкість зведення «Термодому» є досить високою, адже можна обійтися лише підручними засобами, не застосовуючи важку громіздку та дорогу техніку. Коробку 2-поверхової будівлі троє робітників можуть звести за 2-3 тижні.

Як і будь-яка новинка, технологія «Термодім» привертає до себе активну увагу споживача, і нерідко обростає міфами…

Міф перший: «Як це так? Пінопластовий дім?! Він же завалиться при першому сильному пориві вітру!?»

Буде стояти! До того ж довше, ніж багато інших. При зведенні стін усередину блока заливають важкий бетон марки П3 В 20 із обов'язковим армуванням, таким чином, ми отримуємо монолітну стіну, що може бути надійнішим?

Міф другий: «Жодна будівельна технологія не дозволяє будувати взимку!»

Дійсно, існує думка, що будувати взимку не можна. Давайте спробуємо розібратися, чи так це насправді? При будівництві за технологією «Термодім» блоки є своєрідним термосом для бетону, тому можна не сумніватися у тому, що залитий в них бетон буде надійно захищений від морозів і набере свої характеристики міцності так само, як і у літній час. У крайньому випадку, якщо температура опуститься нижче – 10 0С, можна використати антифризи, або антиморозні домішки для бетонів, котрі дозволяють проводити роботи при значно нижчій температурі. Безумовно, використання домішок для бетонів призведе до подорожчання вартості самого бетону у середньому на 3-5 % залежно від температури, але…Подорожчання матеріалу повністю компенсується сезонним зменшенням будівельних робіт. До того ж, скрізь в зимовий період всі постачальники та виробники будівельних матеріалів опускають ціни на свою продукцію.

Міф третій: «Всі нові технології є дорогими за визначенням!»

Все пізнається у порівнянні. Простіше і зрозуміліше всього порівнювати «Термодім» з цегляним будинком. При однаковому опорядженні стін коробка «Термодому», виконана з високоякісних термоблоків, обійдеться Вам на 25-30% дешевше. Заощадити можна також і на фундаменті: стіни «Термодому» легкі, відповідно. і фундамент може бути значно легшим, ніж стандартний. Плюс збільшення внутрішньої площі будинку при збереженні таких самих зовнішніх параметрів. Справа у тому, що стіни «Термодому» тонше, ніж стандартні цегляні, а за теплопровідністю – значно ефективніші.

Виникає резонне запитання: «Як правильно вибрати пінополістирольний блок? Адже один коштує 18-19 гривень, інший – 23-25! Безглуздо було б переплачувати!»

Якісний блок повинен мати правильні параметри: щільність пінопласту, конструкцію замка, геометрію, форму та примикання перемичок – все це важливі складові елементи технології «Термодім». Зупинимося більш докладно на характеристиках, що визначають якість пінополістирольних блоків. Щільність пінопласту повинна бути не менше 35 кг/м куб. (М35). Від щільності пінопласту залежить злагоджена «робота» багатьох складових блоку, наприклад замка. Його особлива форма дозволяє зберігати стабільність під час заливання бетону всередину. Замок влаштовано у такий спосіб, що блоки щільно прилягають один до одного і залишаються на місці, зберігаючи потрібну геометрію стіни і не допускаючи проливання бетону в місці кріплення замка.

Спеціальна заокруглена форма кріплення перемички до стінок блоку робить його більш стійким до навантажень під час заливання і застигання бетону. Дана конструкція кріплення дозволяє заливати до шести рядів блоків за день, без загрози їх розриву, за умови дотримання решти вимог до зведення стін за технологією «Термодім».

Ще один момент, який варто відзначити як наслідок використання неякісного блоку – це значна перевитрата оздоблювальних матеріалів. Її, як правило, може викликати «кривий» блок, невірна геометрія, «здуття» або розрив блоку після заливання. Так що вибирати між сумнівною додатковою економією або грамотним підходом саме Вам, шановний забудовнику.

Наші будинки